A fazekasműhely meséje - Nem látogatható

január 17. 10:00 - 12:00

A fazekasműhely meséje - Nem látogatható

 A kiállítás nem látogatható!

 

 

Időpont: 2020. január 17. péntek 10.00-12.00

„A fazekasműhely meséje”

- öröklődő értékeink a tárgyalkotó népművészetben -  

interaktív kiállítás és játszóház a Magyar Kultúra Napja alkalmából

 

Globalizálódó világunkban egyre inkább megmaradásunk zálogává válik nemzeti identitásunk. Népi kultúránk, hagyományaink, történelmi tapasztalatokban gazdag múltunk megismerése és tudatos beépítése oktatásunkba, a jövő nemzedékek jelenébe, életébe a kézművesség élő kultúraként tartásához létkérdés.

Az ilyen alkotóközösségek és az ebből kinövő alkotók veszik majd magukra és viszik tovább örökségünk, éltetik bennünk és a következő generációkban a gyökereinket, hovatartozásunk emlékeit. A Magyar Kultúra Napja ennek a folyamatnak egyfajta ünnepe kell legyen. Egy lehetőség azoknak, akik megtanulták, elsajátították, továbbadták és továbbadják most is ezeket az értékeket.

Az ő elhivatottságuk és áldozatos munkájuk előtt tiszteleg a kiállítás, ahol főszerepben nem a népi tárgyalkotó kultúránk, hanem a módszerei és közösségszervező ereje mutatkozik majd meg.

A kiállítás rámutat majd arra is, hogy mindenki, aki ma mesterként köztünk jár, elkezdte valahol. Mindannyiuknak volt első találkozása a kézművességgel és pillanataik, amelyek ezeket meghatározták. Voltak segítő kezek, akikre támaszkodhattak, hogy majd később ők maguk váljanak sok-sok ember elérhető kezévé.

A kiállításon képeket, emlékeket mutatunk be tablókon és tárgyakban egyaránt. Mindezt egy interaktív, több állomásból álló, a fazekas mesterséget játékos módon szemléltető program keretében ismerheti meg a közönség.

Vendégünk lesz Csíki Lóránt mesemondó.

 

A kiállítás a Dr. Kresz Mária Alapítvány - Fazekas Központ és a Corvin Művelődési Ház- Erzsébetligeti Színház közös szervezésében valósul meg.

 

 

A kiállítás 2020. április 5-ig lesz megtekinthető.

 

 

 

 

Kategória

Kiállítás