Négyszögletű kerek erdő lakói - mesekiállítás

január 20. 09:00 - 18:00

Négyszögletű kerek erdő lakói - mesekiállítás

2022. január 20-23. csütörtök-vasárnap 

Megyeri János szobrászművész kiállítása
Lázár Ervin meséje alapján

 

Nyitvatartás:

Csütörtök-Péntek: 09.00-14.00

Szombat: 11.30-16.00

Vasárnap: 10.00-16.00

A kiállítás INGYENESEN látogatható!

Az óvodás, iskolás csoportokat január 20-21. (csütörtök-pénteki napokon) várjuk. Kérjük, hogy a  csoportok részvételi szándékukat előre jelezzék a kertai.zsuzsa@kulturliget.hu email címen!

Ajánló Lázár Zsófia tollából:

„Ismered a Négyszögletű Kerek Erdő lakóit? Már hallom is a választ, „Micsoda kérdés! Hát persze! Ki ne ismerné őket!” Azért csak tovább faggatózom. „Na, de láttad is őket? Találkoztál velük? Személyesen? Hmm. Na ugye, hogy nem.

Persze, hogy nem, hiszen a mesében laknak. Lázár Ervin meséiben, és mindannyiunk szívében, hiszen te is, én is rajtunk nőttünk fel, illetve mikor felnőttünk, őket olvasva talán kicsit újra gyerekké váltunk. Akkor újra megkérdezem: „Találkoztál is velük?” Hááát...Úgy érted, élőben?

Valahogy úgy. Nem egészen, de majdnem. A megszólalásig élőben, ahogy mondani szokás. Mintha valaki átment volna értük innen a valóságból a mesébe, és kiszabadította volna őket. Tényleg? Bizony.

Az a valaki pedig nem más, mint Megyeri János szobrászművész. Megyeri János, amikor Pécelre költözött s megtudta, Lázár Ervin, a nagy meseíró sokáig e helyen élt és alkotott, úgy gondolta, valami nagyszabású, maradandó művel szeretne adózni emlékének.

Hosszas előkészületek, és fáradságos, szívvel-lélekkel-szakértelemmel végzett munka eredményeként elkészültek az életnagyságú figurák, Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka, Nagy Zoárd, a lépegető fenyőfa, s az én személyes kedvencem, Maminti, a kicsi zöld tündér "virágkörüli" útra indulnak, vándorkiállítás formájában. S hogy el ne vesszenek, nem maradhatnak kíséret nélkül: maga az alkotó, édesapám, Lázár Ervin is velük tart, jobban mondva az ő megszólalásig hasonló, élethű szobor mása, mely természetesen úgyszintén a művész, Megyeri János keze munkáját dícséri.”

 

Támogató:

 

Kategória

Családi programok