"Karácsony Anno..." - régi idők képeslapokon

november 22. 11:00 - 12:00

"Karácsony Anno..." - régi idők képeslapokon

Válogatás Sivók Zoltán gyűjteményéből

Adventi hangulatú időutazásra hívjuk Önöket. A kiállításra látogatók elmerülhetnek egy letűnt kor világában. Újévi üdvözlők, karácsonyi képeslapok, a XX. század elejéről származó karácsonyi újságok idézik meg a majd száz évvel ünnepi készülődés és ünnep hangulatát.

„Ma már alig küldenek az emberek képeslapokat egymásnak (még az idősebb nemzedék talán). Győzedelmeskedett a mobilmánia az okosnak nevezett telefónia, amely ontja a képeket számolatlanul a világ minden tájára, a nap 24 órájában. Nem pihen és eláraszt mindent. Egy korszak véget ért. A  közelmúlt egy ideig még mutatja magát, de lassan elhalványul a fénye. Ebben a félhomályban még egyszer megmártózhatunk…”

(Sivók Zoltán, magángyűjtő)

 

A kiállításról:

A kiállításon négy témában készült összeállítást tekinthetnek meg. 

  1. Hagyományos karácsonyi üdvözlőlapok,
  2. egyházi témájú,
  3. háborús küldések (I. világháború többnyire)
  4. és természetesen ezen időszakból újévi üdvözlők, de jó néhány külföldi üdvözlőt is tartalmaz a kiállított anyag.

 

Érdemes az írásos oldalukat is megnézni ezeknek az üdvözlőlapoknak. Bizony sok mindenről árulkodnak a kézzel, tintával írt üzenetek.

 

A kor embere nem csupán rövid üzenetet küldött, de beszámolt pillanatnyi érzéseiről, gondolatairól, egyes lapokon rövid beszámolókat is olvashatunk a mindennapokról. 

„tekintetes”, „méltóságos”, „nagytiszteletű”, „őnagysága” szavak rangról, a társadalomban betöltött tisztségről, foglalkozásról is árulkodnak.

A címzettek között szerepel törökbálinti református lelkész, szabadkai sörnagykereskedő, újpesti szikvízgyáros, miniszteri segédtitkár, kakasszéki uradalmi főgépész, tiszakürti tanítónő, keszthelyi magyar királyi járásbírói végrehajtó, csallóközi tejfalusi bíró. De ide, Rákosszentmihályra is érkezett üdvözlőlap Nagyságos Országh Katicza úrleány részére, a József utca 30. alá, mint ahogy küldött is „Kosztner mama” a gyermekeinek karácsonyi jó kívánságokat Rákosszentmihályról, az Imre utcából.

 

A képeslapok között szerepel néhány korabeli, karácsonyi kiadású sajtótermék is. A kiállított játékok az 1930-as évektől számított ötven év játékai.

 

Reményeink szerint a kiállítással sikerül megidézni egy letűnt korszak karácsonyainak hangulatát, és megmutatni a régmúlt embereinek életéből néhány szívmelengető pillanatot.

 

Köszönjük Sivók Zoltán műgyűjtőnek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a kiállított anyagot.

 

Képeslapokat gyűjtünk! Régi és új képeslapüzeneteket egyaránt. A képeslapokat elhelyezhetik a fa alá tett kosárban, vagy kis segítséggel felakaszthatják a jelképes fenyőfánkra.  

 

 

Néhány idézet a képeslapokról:

„Nagyságos Rátmányi Károlyné úrnőnek írja a fia

Édesanyám! Mindenkit megelőzve és mindenkinél a legjobban a legtöbb jót kívánja Sándorod. 1937. XII. 5.”

 

„Édes Drága jó Aninéni!

Eljön az év legszebb ünnepe szent karácsony. Nagyon várom a karácsonyt. A Mikulás nekem sok mindent hozott. 1 Petőfi  könyvet, egy rózsafüzért. Édes Aninéni karácsony után megirom, hogy mit hozott a Jézuska. 1 hónapi szünetet kaptunk. 20-tól január 18-ig. Sok puszit küld Dindike és Istvánka.”

 

Ifj. Sigler Jánosné úrnőnek Svábhegyre (1920 körül)

„Kedves sógorném, kis Tamás és én kis fiam! Kívánunk tiszta szívből, hogy boldog karácsonyi ünnepeket töltsetek. Remélem a Jó Istentől, hogy a jövő Karácsony nem lesz oly szomorú, mint az idén milliószor csókollak Benneteket. Isten veletek. Mama.”

 

Tiszteletes Dr. Domján János teológia tanárnak és református segédlelkész úrnak

„Krisztusi szeretettel telített kedves Tiszteletes Úr!  Igen kellemes karácsonyi napokat és ezzel kapcsolatos sok boldog János napokat óhajt meleg szeretettel. Őszinte igaz híve, az öreg Sándor bácsi” 1936. december 22. 

 

Tekintetes Cseresnyés Sándor úrnak Galgóczra (Nyitra megye)

„Boldog új évet kíván Oláh József és családja. Repcsiket legyen szives figyelmeztetni, hogy egyesületünknél valamit törleszen mert máskülönben kellemetlensége lehet. „ Pozsony, 1912. december 29.

 

Nagyságos Dr. Bánfalvy Pálné Úrasszonynak Nagymarosra

„Nagyon kellemes ünnepeket és boldog uj évet kívánunk szeretettel. Nekünk fiatal pároknak a kijáró összes boldogságot adja meg a jó Isten. Sok szeretettel köszöntünk Benneteket, Angyalka” 1929. december 21.

 

Nagytiszteletű Czibor József református lelkész úrnak Törökbálintra

Kedves Jóskám! Engedd meg, hogy úgy Neked, mint kedves Családodnak, a legmeghittebb és legboldogabb karácsonyi ünnepeket, egyben igen szerencsés új esztendőt is kívánhassak. Nagytiszteletű Asszonynak kézcsókom átadását kérve, Anikót és Tündét szeretettel üdvözölve, vagyok ölelő és igaz barátod, Elemér Budapest, 1948. december 21.

 

Kategória

Kiállítás