Vargay Zoltán - Emlékek

november 09. 16:00 - 18:00

Vargay Zoltán - Emlékek

2019. november 9. szombat 16:00

Vargay Zoltán 

Emlékek


Köszöntőt mond: Szabó Csilla igazgató
A kiállítást megnyitja és az emlékekről beszél: Vargay Zoltán
Közreműködik: Szabó Tamás szájharmonikás

A kiállítás megtekinthető 2020. január 14-ig a Szentmihályi Kulturális Központban!

 

 

 

 

Magamról

1941-ben születtem, okleveles vegyészként végeztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és 30 évig a Chinoin Gyógyszergyárban dolgoztam.

Nyugdíjbamenetelem után a sorsszerű véletlen vezetett a faintarzia táblaképek készítéséhez 2001. tavaszán. Megismerkedtem Vass László intarzia művésszel, aki nem csak az intarzia készítés technikai trükkjeire tanított meg és anyagokkal látott el, hanem rendkívül hasznos tanácsaival, kritikai észrevételivel is segítette munkámat.

Autodidakta alkotó vagyok. Művészbarátaim, példaképeim (Vass László, Búza Barna, Fassel Ferenc, Buckó Imre), valamint utazásaim emlékei és gondolataim inspirálják intarzia táblaképeim születését.

Széman Richárd írta egyik kiállításom kapcsán képeimről: ” Vargay Zoltán elmúlt évtizedek pillanatait metszi ki fából, új időt teremtve belőlük. A fa életében szerzett gyűrűk, görcsök, ívek halálukban új minőséget nyernek, kővé, folyóvá, felhővé, hússá válnak. Nehéz feladat Vargay Zoltáné a három dimenziós fát kell két dimenzióba rendezni úgy, hogy ezúttal újabb dimenziók táruljanak elénk. Mint megsárgult fotók albumba rendezve, álomtájak a barna összes árnyalatában , mesék mozaikjai, filmkockák ős celluloidokon. Így kapnak új életet az elmúlásban is gyönyörű fák.”

Nagyon szeretném, hogy Széman Richárd gondolatai, a természet és fa szeretete intarzia táblaképeimen valóban megjelenjen.

 VARGAY ZOLTÁN

Kategória

Kiállítás